Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Υλικό επιμορφωτικης συναντησης της 01-3-2023 (εργαστηρ. ασκησεις Φυσικης Λυκειου) στο ΕΚΦΕ Πέλλας - Πείραμα φωτοηλεκτρικού φαινομένου

Στην επιμορφωτικη συναντηση της Τεταρτης 01-3-2023 (εργαστηριακες ασκησεις Φυσικης Λυκειου) στο ΕΚΦΕ Πέλλας, ασχοληθηκαμε σχεδον αποκλειστικα με το πείραμα του φωτοηλεκτρικού φαινομένου

Συγκεκριμένα, καταπιαστήκαμε με τα εξής αντικείμενα:

1)  Λειτουργίες και χρήση της συσκευής φωτοηλεκτρικού φαινομενου (ΑΤΜΑΤΖΙΔΗ). 

2)  Μετρήσεις της έντασης φωτορευματος για διαφορες αποστασεις της φωτεινης πηγης από το φωτοκύτταρο καισίου και παραγωγή διαγράμματος.

3)  Μετρήσεις της τάσης αποκοπης  για διαφορα μήκη κύματος (προσπιπτοντος φωτος) με σκοπό να παραχθούν διαγραμματα μεγιστης κινητικης ενεργειας ηλεκτρονιων με τη συχνότητα , τα οποια χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμο της σταθεράς Planck και του έργου εξαγωγής ηλεκτρονίων. Χρησιμοποιήθηκαν και γυαλινα φίλτρα και LED.

4)  Μετρήσεις έντασης φωτορευματος για διαφορες τιμες (αναστροφης και ορθης) τάσης μεταξύ ανοδου - καθόδου του φωτοκυτταρου για την ανάδειξη του ρεύματος κόρου.

>>  Στους παρακάτω συνδεσμους μπορείτε να βρείτε υλικό που χρησιμοποιήθηκε ή σχετίζεται με τα αντικείμενα της συνάντησης:

Επίσης, εδώ βρίσκεται δραστηριότητα του Π. Μουρουζη (ΕΚΦΕ Κερκυρας) για μέτρηση της σταθεράς του Planck με χρήση μιας LED, μιας μπαταρίας, ενος μεταβλητου αντιστατη και ενος πολυμετρου.
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Για να δείτε σωστά τα αρχεία Excel, Word, Power-Point (που βρίσκονται στους συνδεσμους),  συνιστούμε:
α) πρωτα να τα "κατεβασετε" (download) σε τοπικό σας μεσο (πχ στο σκληρό δίσκο σας)   και
β) μετά να ανοίξετε τα αρχεία τοπικα στον υπολογιστη σας (ή στο laptop σας) με χρηση της σουιτας MS-Office.
Αν τα δείτε απευθείας μέσω του google-drive, πιθανόν ΔΕΝ θα εμφανιστουν καποια στοιχεία (πχ οι γραμμες τασης των διαγραμματων, οι εξισωσεις τους κ.ά).